Celebration of Norways National Day 17th of May in Oslo.

Foto: Asgeir Helgestad, Visit Norway

Slik feirer nordmenn 17. mai

Norges nasjonaldag 17. mai er fylt med tradisjoner, samhold og festligheter. Her får du en guide til hvordan du kan feire dagen på ekte norsk vis, enten du er turist eller lokal.

Hva er 17. mai?

17. mai markerer undertegnelsen av den norske grunnloven på Eidsvoll i 1814. Dette er dagen da Norge feirer sin nasjonale identitet med barnetog, bunader, iskrem og fanfare.

Grunnloven ble signert for å formalisere Norges uavhengighet, og dagen feires som en fest for frihet og fellesskap.

17 of May parade - Norway’s national day
The traditional parade. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix Media AS

Barnetog og buekorps

Over hele landet fylles gatene med barnetog, der skolebarn marsjerer med flagg og musikkorps. I Oslo går toget forbi Slottet hvor kongefamilien vinker fra balkongen, en hendelse mange samles for å se.

I Bergen har de en unik tradisjon med buekorps, som er guttekorps med røtter tilbake til 1800-tallet. Disse korpsene, med sine trommer og uniformer, tilfører en ekstra historisk dimensjon til feiringen.

A man and a woman in bunads on 17 of May
Bunads (national costumes) on Grunnlovsdagen. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix Media AS

Den store “bunadsdagen”

Bunaden brukes flittig på 17. mai og er et syn for øyet. Disse tradisjonsrike draktene varierer fra region til region og bæres med stolthet av både menn og kvinner.

Bunaden forteller en historie om arv og lokal tilhørighet, og denne dagen er den perfekte anledning til å vise den frem.

Eating ice cream on 17 of May
Eating ice cream on 17 of May. Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix Media AS

Iskrem og pølser

Ingen 17. mai er komplett uten enorme mengder iskrem og pølser. Selv om det skulle regne, vil du se folk i alle aldre nyte disse godbitene.

Dagen er en stor fest, spesielt for barna, og iskrem hører definitivt med.

Oslo on Norways National Day. Children march with flags.
The parade in front of the Royal Palace. Photo: Nancy Bundt, Visit Norway

Russetid

Hold øye med “russen” – avgangselever i videregående skole, lett gjenkjennelige på sine fargerike russebukser og -drakter.

Russen feirer sine siste dager av skolegangen med fest og moro, og på 17. mai ser du dem ofte i parader med dekorerte busser og høy musikk. Ikke vær redd for å be om et russekort – et visittkort med navn og morsomheter på.

Two friends enjoying the celebrations - 17 of May
Photo: Fredrik Ahlsen, Maverix Media AS

Bli med på feiringen!

Dagen er fylt med aktiviteter fra morgen til kveld. Folk kler seg i finstasen og samles for felles frokoster med naboer og venner, ofte utendørs hvis været tillater det.

Parader, taler, sang og musikk skaper en inkluderende og festlig atmosfære. Det er en dag hvor alle er velkomne til å delta, og det legges stor vekt på samhold og fellesskap.

17. mai er mer enn bare en offentlig høytidsdag; det er en dag fylt med glede, samhold og stolthet over vår kultur og historie.

Enten du feirer dagen i en storby eller i et lite lokalsamfunn, tilbyr 17. mai en unik mulighet til å oppleve norsk kultur på nært hold.